2012/10/19

Dörmögő in progress

A mai bejegyzésben a Furcsa utca c. vershez készült rajzom kerül terítékre, mégpedig a rajzolási fázisokkal együtt. Jó mulatást!

1, lépés volt a kompozíció keresése. Kis méretben skicceltem. Volt egy halovány elképzelésem, milyennek kéne lennie, miután kb. egy hétig gyúrtam a fejemben a dolgot. Vagyis hagytam, hogy a fejem gyúrja egy hétig... A lényeg, hogy ilyenkor gyorsan lerajzolom kicsiben az ötletet. Ekkor látom, hogy mi működik, mi nem és addig alakítom, amíg elégedett leszek vele. Ilyenkor még maradnak kérdések, mert félpercenként rajzolok egy skiccet, így a hirtelen beugró gondolataim nem vesznek el. Viszont nem mindig sikerül a helyes oldalarányt elkapni. Így történt ezzel a vázlattal is, amiből végül kiindultam.


2, lépés a vázlat véglegesítése. Szeretem azt a munkamenetet, hogy egy színes ceruzával -aminek a színe leginkább illeszkedik az elképzelt színpalettával- felvázolom a pontosan lemért keretbe a rajzot. Erről a fázisról nem készült kép, de ez tartalmazza a végleges méreteket, elhelyezést és a fontos vonalakat, kritikus részleteket, aminek nem szívesen megyek neki rögtön tussal. Ez látszik a következő képen a tus alól kikandikálni. Ha ez megvan, jön a tus. Ez mindig egy kérdés, hogy ugyanarra a lapra, vagy átvilágítva tiszta lapra kerüljön. Most úgy döntöttem, hogy ugyanarra kerül, mert viszonylag elfogadhatóan tiszta maradt a vázlatom (nem mindig van ez így) és a képemet is kicsit koszosra-zavarosra akartam hagyni. (Utólag még photoshoppal könnyen eltüntethettem volna, de jobban tetszett így.) A falak színezése a végleges képen egy kis textúrát ad. szeretem, ha van egy kis élő ceruza hatása a digitális rajzoknak.
Ja, a tus nagyjából 4/3 arányú barna-fekete keverék.


A gyerek Megrajzolása nehezebb ügy volt, mert a vázlaton túlrajzoltam és nem sikerült mégsem elkapni jól. Ezért új lapra átvilágítva külön megrajzoltam, aztán tuskihúzáskor visszavilágítottam az eredeti vázlatra. Így belőle maradt egy külön ceruzarajz is, amit már korábban bemutattam.

Ezek után pedig már csak a 3, lépés: a színezés maradt. Itt az elképzelésem csak az volt, hogy egyszerű legyen, kevés színnel és gyorsan legyen kész. Utólag nem teljesen vagyok megelégedve a színekkel, de az alapelképzelésemet lefedi többé-kevésbé. Így hát a végleges kép ez lett:


A másik rajzom a Dörmögő honlapján látható!
(http://www.dormogodomotor.hu/dormogodomotor/index.php/lapajanlo/142)


1 megjegyzés:

  1. Szerintem gyönyörű lett a színezés, egyedül a színmélységeken (kontrasztok, sötét-halvány egyensúly) erősítenék. De én mindig ezt mondom minden rajzodra, tehát nem biztos, hogy hallgatnod kellene rám. :)

    VálaszTörlés

Mit gondolsz? / What do you think? Please share!